Articles
Per a tu Escola … amb motiu, Confinament COVID-19
Escrit per Elena Lerma
12 d’abril 2020,
No sé quina hora era de la nit, estava tractant d’identificar tot allò que durant el dia he viscut, aprenent a escoltar més en dins, a sentir cada instant amb la clara finalitat de conéixer-me més si cal per tal de seguir visquent amb armonia, pau i felicitat i aprenent a canalitzar els instants més perturbadors… quan de sobte … es presenta davant meu, la imatge de l’escola, sembla que em crida i des de la tébia foscor del dormitori, arribe fins ella.
Clarament em visualitze davant la porta i com cada dia del passat, obric i m’encontre amb ella, m’estava esperant. Está sola … i sent la necessitat d’estimar-la més si cal.
Sí, no puc negar que m’alegre de sentir que et trobe a faltar, que cal estimar-te conscientment. Allí amb tota tu, tinc una forta necessitat d’abraçar cada aula, acaronar les barres, gitar-me al teu sòl, tan sols per dir-te que no estàs sola, que sòc ací amb tu.
T’estime i em sent afortunada per poder emocionar-me pensan-te i sentin-te. Sort la meua de poder visualitzar-me dins teu i retrobar-me amb una intimitat necessària i apassionant.
Reitere el meu agraïment de poder sentir tant d’amor per un projecte que més enllà de la dansa, parla de mi.
Oberta al canvi, a l’escolta, agraïsc aquest instant que em reconnecta amb sinceritat amb l’amor per tot allò viscut. Si es poguera expressar la llàgrima que cau damunt el full i el nus que porte en l’estòmac, parlaría d’enyorança i melancolia, algo de tristor, records, desig … però no sent por, tot és al meu cor i ho accepte amb valentia, aquella amb la que vaig fer realitat l’escola.
No atenc al que vindrà, escolte el present per a enriquir-me i rebre al futur amb armonía, conciència i resolució.
Si aquestos instants de la nit m’han ajudat a escoltar-me, per favor, que en vinguen més així.
GRÀCIES
10 anys, 10 ànimes
Escrit per Elena Lerma,
13 d’abril de 2019
Hem dic Elena i un dia jo també vaig haver de decidir.
Hui amb plena consciència, evoque als records per tal de compartir gustosament part del meu esperit passat i part de l’evol.lució de l’escola.
Hem dic Elena i hem permet compartir amb mi mateixa i amb qui vulga rebrem, l’esperit més íntim que des de sempre m’acompanya, hem manté desperta i que apropant-se la fi d’un cicle, hem crida i ressona amb més força.
Un esperit que qüestiona íntimament, s’enamora d’il·lusions, un esperit d’amor, justícia i compassió des de la intimitat.
Diuen que l’essència mai mor, però que on vivim, La Terra, entre tots ens encarreguem d’amagar-la, inclús de qüestionar-la, de deprimir-la. Però no és menys cert que no hi ha res capaç de transformar-la, si de cas de tornar a retrobar-la.
A l’evocar al passat, sent que ressona la paraula Confiança, confiança en què les decisions preses existeixen com a evolució, sense entrar en el conscient o inconscient de l’assumpte. Començar a confiar en la vida, me fiança que el camí escollit de compartir la dansa s’apropa en coherència i harmonia a la meua essència més pura i hui alguna cosa més abstracte.
Des d’un plànol conscient i sincer, la dansa no ha estat l’únic art essencial a la meua vida, també la música i l’expressió emocional mitjançant la paraula, han sigut i són els vehicles que m’han dut a experimentar el meu procés evolutiu conduït des de la sinceritat més profunda tot i que no sempre m’ha parat a escoltar-la.
La dansa, escollida com a via del cos físic, la música com a part del jo més emocional i la interpretació com la veu de l’expressió i del poder de les paraules, s’uneixen per provocar-me l’eixida d’idees, emocions, divagacions… donant lloc a creacions que hem complauen quan les compartisc; i m’he n’adone que eixe compartir m’apropa a l’equanimitat de l’ànima pròpia i a la felicitat.
Dins la nostra evolució com a éssers humans, pot ser de vegades, ensenfrontem a sistemes de creences que empoderen les nostres ments i distorsionen les nostres entitats i necessitats de conduir conscientment les nostres vides cap al descobriment dels nostres talents que ens fan feliços.
I enfront aquesta personal reflexió, done les gràcies als meus pares des del cor per recalçar-me en tot allò per el qual he tingut curiositat i guiar-me de la millor manera que han sabut i pogut, en definitiva, per confiar en el camí que jo, des del meu estat de consciència passat, vaig decidir, GRÀCIES per no imposar-me.
Si hi ha alguna cosa que m’heu imposat, són els valors d’honestedat, respecte i amor, que m’han ajudat a viure amarrada a la sotilesa que ens uneix a la nostra essència.
La meua evolució m’ha dut fins aquí. I atenent al present, agraïsc que així siga.
«Gaudim i compartim els records d’aquí i ara»
Gràcies
Records
Enguany la nostra escola ha tingut moltes ocasions per a oferir en el nostre poble i altres llocs la nostra dansa i com no, amb molt gust hem acudit.
En aquesta ocasió m’agradaria parlar-vos de l’acte que ens van oferir clausurar, la Mostra de Teatre Novell «Escènia 2015» que se celebra ja des de fa uns anys.
Quan va acabar la nostra mostra de fi de curs ens vam posar a treballar en aquest nou projecte al que nomenem «Records» per ser una recopilació coreogràfica d’algunes de les peces que d’alguna manera han marcat els diferents anys de la nostra escola, sent algunes d’aquestes peces, guardonades amb els primers premis (felicitació amb unanimitat del jurat) de la seua categoria en el concurs nacional de dansa ANAPRODE.
Una vegada reunides les peces coreogràfiques i als seus intèrprets (els nostres alumnes de formació des de xicotets fins a grans) van fer una excel·lent interpretació malgrat els inconvenients espacials.
De nou els nostres alumnes van gaudir de l’art de la dansa com ells saben fer-ho. Amb el pas del temps és bonic recordar i assaborir de nou aquests moments encara que siga amb unes belles imatges del que va ser una meravellosa experiència més ara guardada com un record.
Elena Lerma.
Lo que el ballet puede hacer por tu cuerpo
Nació como parte de la ópera y desde que se separó, el ballet clásico no ha hecho más que deleitar: además de la admiración que causa, también ha provocado críticas por su severidad y por exigir lo que algunos señalan como «poses poco naturales». Pero en los últimos tiempos ha estado ganando popularidad como una forma de ejercicio
Olvida la imagen tradicional de niñas en tutús rosados.
Hoy en día, las clases de ballet bien pueden estar dirigidas a gente mayor que no sueña con ser prima donna.
Su intención es mantenerse en forma y sano, lo que nos llevó a preguntarnos cuáles son los beneficios de entregarse a esta antigua forma de arte.
Pongámonos físicos
Una clase de ballet provee una sesión de ejercicio rigurosa.
Cuando los bailarines profesionales bailan en el escenario, lo que vemos son poses perfectas y agraciados movimientos, pero de cerca es evidente que el esfuerzo es arduo y el sudor corre.
Las clases se enfocan en muchas partes diferentes del cuerpo: brazos, piernas, músculos del estómago, pies y tobillos, que se van tornando cada vez más fuertes y firmes.
Practicarlo regularmente puede mejorar la postura y el equilibrio, lo que resulta en una figura más larga, delgada y elegante.
Es, no obstante, una forma extrema de movimiento que ejerce mucha presión sobre las articulaciones.
Los beneficios físicos del ballet se empezarán a notar en cuestión de unas pocas semanas de asistencia regular a las clases.
Sin embargo, la sensación de bienestar de las lecciones será visible casi inmediatamente, pues además de la actividad física, el ballet es excelente para la salud mental.
Ejercitando el cerebro
La concentración es indispensable y enfocarse en lo que se está haciendo en el momento ayuda a desestresarse.
Mientras que los bailarines ejercitan sus cuerpos, sus cerebros también están siendo estimulados.
No es posible participar de una clase sin concentrarse completamente.
Los pupilos tienen que prestarle atención al profesor para poder aprender y repetir la coreografía.
Tienen que trabajar para mejorar los pasos y posiciones y aprender a calcular su espacio en el salón de clase o escenario, todo al ritmo de la música.
Porque puede ser complicado, obliga a la mente a enfocarse y estimula el cerebro. Hay estudios que indican que puede ayudar a reducir el riesgo de sufrir de demencia.
El ballet también puede ayudar a quienes sufren de la enfermedad de Parkinson, pues sus síntomas a menudo incluyen la falta de equilibrio y coordinación, de manera que tomar clases regulares puede aliviar temporalmente esos problemas.
Por otro lado, aunque la lección parezca exigente, puede ser una manera excelente de aliviar el estrés, pues el bailarín está completamente enfocado en el momento.
Deportistas que bailan
El mundo del ballet sigue siendo un espacio predominantemente femenino, pero a medida que los beneficios físicos del ballet se han ido conociendo más allá de los salones de clase y los escenarios, más hombres están incorporando la danza a su rutina de ejercitación.
Rio Ferdinand ha dicho que su éxito como futbolista profesional se debe en parte al ballet, que mejoró su equilibrio, fuerza y flexibilidad.
Muchos deportistas profesionales ya han descubierto cómo el ballet les puede ayudar.
El futbolista Rio Ferdinand se entrenó como bailarín de ballet y en Estados Unidos es común que los futbolistas tomen clases, mientras que el equipo escocés de rugby 7 recibió entrenamiento psicológico del ex bailarín de la compañía de ballet rusa Bolshoi Misha Botting.
Aunque estos deportistas no tengan ninguna intención de convertirse en los Nureyevs del siglo XXI, entienden que el ballet hace que sus músculos sean más fuertes y mejora su equilibrio y postura.
El ballet puede contribuir al bienestar de la gente de una manera significativa, así que vale la pena animarse y buscar una barra en algún salón de clase en el que haya algo de música y un profesor que te enseñe qué hacer cuando ésta suene.
Fuente: www.bbc.com
Ser mamá de una bailarina
Así que un día inscribes a tu niña de 3 años a una clase de ballet. Principalmente lo haces para tener 2 horas libres a la semana y aprovechar que salga un poco más cansada de clase y esté tranquila por el resto del día, pero eso no es lo que va a pasar….
Ella sale de su clase y regresa a bailar por toda la casa. Agita un par de mascadas en el aire, corre de puntitas y empieza a dar vueltas con las manos sobre la cabeza, preguntándote todos los días ¿hoy toca ballet?
Sin darte cuenta lo siguiente es escucharte quejándote de tener que manejar 2 o 3 veces por semana a la academia, que el ensayo en el teatro fue más tarde de lo esperado (y entre semana!), el tiempo que tarda tu hija en cambiarse cuando a ti te urge pasar a la ferretería antes de que cierren. Y ni siquiera empecemos con los gastos! Las clases, el ensayo, el vestuario, el maquillaje, las puntas, zapatos de carácter, punteras, mallas, puntas, cintas, faldas, puntas, calentadores, boletos para el teatro, ¿mencioné las puntas?
Te empiezas a preocupar porque va cada vez más días a la academia, las clases son más largas, ha tenido que ir algunos sábados, hace la tarea en el coche, sale corriendo de la escuela para irse a clase, en verano sólo espera el curso intensivo y ahora solo habla en términos extraños en francés.
Te sabes de memoria el teléfono del podólogo, del ortopedista, del fisioterapeuta y la de los masajes musculares. Tu bolsa siempre está llena de curitas, barras de proteína, merthiolate, gatorade, tijeras y micropore. Te sientas con las otras mamás de la academia a romper, lijar, coser, cortar, despuntar y quitarle el alma a las puntas.
Y en el momento menos esperado está terminando la prepa, es su última actuación como Clara del Casacanueces y es el último par de puntas que compraste para tu hija.
Cuando sea la última vez que veas las cortinas del escenario cerrarse, ¿te acordarás de las horas, el dinero, el tráfico y el esfuerzo? Yo creo que no.
Pensarás en los regalos que la danza le ha dado a tu niña: la capacidad de priorizar y hacer varias cosas a la vez, un cuerpo fuerte, femenino y flexible, el trabajo bajo presión y resolver problemas en último minuto, un sentido de la musicalidad maravilloso, la habilidad de hablar en público y de manejar grandes audiencias.
Estarás orgullosa de mandar a tu hija al mundo real con grandes valores como el esfuerzo, trabajo, disciplina, responsabilidad y ética profesional. Sabrás que tu hija está rodeada de mujeres igual de poderosas con gran sentido de comunidad, apoyo mutuo, admiración y respeto. Y finalmente entenderás que haber llevado a tu niña hace 15 años al ballet fue una de las mejores decisiones que como mamá pudiste haber tomado.
Artículo original publicado por el Ballet Regional de Pennsylvania “Confessions of a former dance mom” por Lisa DeCavalcante. Traducción e interpretación por Equipo Casa De Danza México.
Recent Comments